A kisteherautó lízing előnyei

Sok vállalkozás szembesülnek a dilemmával: érdemes-e használt kisteherautót vásárolni, vagy inkább a kisteherautó lízing éri meg jobban? Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért éri meg jobban a lízing, és hogyan maximalizálhatod könnyedén a céges kishaszongépjárműhöz kapcsolodódó ÁFA visszaigénylést.

Használt kisteherautók vásárlása: csábító, de kockázatos

A használt kisteherautók vásárlása elsőre olcsóbbnak tűnhet, hiszem sok esetben egy új kisteherautó lízing kezdő részletéért már lehet kapni egy használt kisteherautót.

Fontos azonban tudni, hogy míg személyautók esetén kifoghatunk keveset futott és megkímélt használt autókat, addig a kishaszongépjárművek esetében ez ritka. Ennek oka, hogy a kisteherautókat a vállalkozások azért vásárolják meg, hogy a mindennapi munkához szükség van rá, folyamatos használatban vannak, így még odafigyelés mellett is gyorsan amortizálódnak.

Használt kisteherautó vásárlás esetén számos rejtett költséggel kell számolni. A járművek általában gyakoribb karbantartásra szorulnak, és előre nem látható javítási költségek merülhetnek fel. Még ha a vásárlás kedvező áron történik is, a használt kisteherautók hosszú távon drágábbá válhatnak. Tapasztalatok szerint sokszor már rövidtávon, 1-2 éven belül többet kell rájuk költeni, mint amennyiért a cég hozzájuk jutott.

Egy másik nagy hátránya az értékcsökkenés. Egy használt kisteherautó gyorsabban veszít az értékéből, különösen, ha nem megfelelően karbantartott. Egy cég számára ez veszteséget jelenthet, hiszen egy elöregedett, kevésbé hatékony járművet használni mindig magasabb költségekkel jár.

A kisteherautó lízing előnyei: tervezhetőség és alacsony kockázat

A lízing az utóbbi években egyre népszerűbb megoldássá vált, különösen a kisebb cégek körében. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy nem szükséges azonnal nagy összeget kifizetni a járműért, ami lehetőséget biztosít a vállalkozásnak, hogy forrásait más fontos tevékenységekre fordítsa.

Ezen kívül a lízingelés fix havi költségekkel jár, ami jelentősen megkönnyíti a pénzügyi tervezést. Nincsenek váratlan kiadások a karbantartással vagy javítással kapcsolatban, hiszen a lízingszerződés általában magában foglalja ezeket. A cég így pontosan tudja, mire számíthat, ami stabil pénzügyi alapot biztosít.

Továbbá a lízing lehetőséget ad arra, hogy folyamatosan újabb, modernebb járművekhez jusson hozzá a vállalkozás. A lízingszerződés lejárta után könnyedén válthat egy újabb modellre, így a cég járműparkja mindig naprakész marad.

Ha sofőrök vezetik a kisteherautókat, akkor ők jobban vigyáznak egy új járműre és várhatóan nem fog folyamatosan csörögni a telefon, hogy valamelyik kisteherautónak megint valami baja van.

kisteherautó lízing

A kisteherautó lízing fajtái

  • Zárt végű kisteherautó lízing: A zárt végű pénzügyi lízing olyan megállapodás, amelyben a lízingbeadó megvásárolja a lízingbevevő által kiválasztott személyautót, azért, hogy annak használatát a lízingbe vevőnek meghatározott futamidőre díjfizetés ellenében átengedje. A lízing szerződés megkötésekor önerő befizetése szükséges. A futamidő végén, az utolsó részlet és a maradványérték kifizetése után a cégautó automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül.
  • Nyílt végű kisteherautó lízing: Nyílt végű pénzügyi lízing esetében a zárt végű pénzügyi lízinggel ellentétben a futamidő végén nem kerül automatikusan a lízingbevevő tulajdonába az autó. A lízingbevevő a futamidő végén eldöntheti, hogy visszaadja az autót a lízingbeadónak, harmadik személyt jelöl ki, akinek a tulajdona lehet, stb. Amennyiben visszaadja a járművet, gyorsan és rugalmasan juthat új cégautóhoz.
  • Kisteherautó operatív lízing: Operatív lízingnek nevezzük azt a lízingtípust, amikor a bérbeadó a bérbevevő igényeinek megfelelő gépjárművet beszerzi és a bérbevevőnekdíjfizetés ellenében határozott idejű használatra átengedi. A futamidő lejártával az eszköz tulajdonjoga továbbra is a bérbeadónál marad, tulajdonjogot a bérbevevő nem szerezhet a gépjárművön.

Céges kisteherautó ÁFA visszaigénylési szabályok

Adózási szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy egy céges jármű, a törvények értelmében személygépkocsinak vagy tehergépkocsinak minősül.

A céges személyautókkal ellentétben a céges teherautók beszerzésére nem vonatkozik ÁFA levonási tilalom és a tisztán üzleti célra használt teherautók esetében a felhasznált gázolaj ÁFÁ-ja is 100%-ban visszaigényelhető. A törvény a tehergépkocsik esetén megengedi a 100%-os levonást az üzemeltetéshez és fenntartáshoz kapcsolódó egyéb költségeknél is.

Az ÁFA vonatkozásában az a jármű minősül tehergépkocsinak, amely 8704-es vámtarifaszámmal rendelkezik. Alapvetően azok a kisteherautók tartoznak ide, amelyek nyitott rakodó felülettel rendelkeznek, vagy ha zárt rakodó felületűek, akkor maximum 3 személy szállítására alkalmasak, a rakodótérben gyárilag nincsenek ülések.

Ez alapján a 8704-es vámtarifaszámmal rendelkező kisteherautók vásárlásakor az ÁFA visszaigényelhető, valamint a gázolaj, és a járműhöz kapcsolódó költségek után a céges használat arányában levonható az ÁFA. A céges utak arányát útnyilvántartás vezetésével kell alátámasztania a vállalkozásnak.

Kisteherautó lízing: 100% lízing és dízel ÁFA visszaigénylés

A 3,5 tonna alatti kisteherautóknak nem kötelező menetlevelet vezetni, ha saját árut szállítanak, vagy nem szállítanak árut.

A lízing- és dízel ÁFA visszaigényléséhez, és a költségek elszámolásához szükség van útnyilvántartásra!

“De hogyan vezessek gyorsan és hatékonyan útnyilvántartást?”

A legkényelmesebb és egyben a legfejlettebb módszer az útnyilvántartás vezetésére egyértelműen egy automata útnyilvántartó applikáció – például a RoadRecord útnyilvántartó program. Ez a megoldás modern, könnyen használható és pontos, így megkönnyíti a vállalkozásoknak a kisteherautók lízing és dízel ÁFA levonását alátámasztó útnyilvántartás elkészítését.

TIPP: Hasonlítsd össze a Magyarországon használható útnyilvántartó módszereket!

Automata útnyilvántartó applikáció + asztali program

A RoadRecord útnyilvántartó program 2 részből áll: mobil applikációból és a böngészőből elérhető webes felületből.

Míg előbbiben 3+1 féle automata útrögzítési mód közül választva mindennapi útjaidat tudod rögzíteni, addig a webes felületen ezeket az utakat utólag szerkesztheted, kiegészítheted, majd kinyomtathatod a beépített házi NAV-ellenőrünk szűrőjén is átment, 100%-ban NAV-álló útnyilvántartásodat mindösszesen 7 perc alatt.

Emellett a RoadRecord programja integrálható más rendszerekkel az utak és a partnerek importálásához, többek között ilyen a Google Timeline Import lehetőség.

Teszteld le 14 napig teljesen ingyen, kötelezettségek nélkül a RoadRecordot! :)

KIPRÓBÁLOM A Piacvezető útnyilvántartót!

 

 

A blogról

2005 óta blogolok olvasóimnak, elsősorban az útnyilvántartásról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, programfejlesztésünkről, ügyfélszolgálati és értékesítési tapasztalatainkról. Szívesen osztom meg humoros formában tapasztalataimat cégvezetői szemmel az élet nagy dolgairól is - ha kell, keményen beleállva a témába - kendőzetlen, saját gondolatokkal.

"Eredeti tartalmat írok, nem másokét osztom meg."

Barazsy Ákos - az útnyilvántartás szakértőjeBarazsy Ákos
23 785
Olvasók száma
2024első számúüzleti influenszere